Αύξηση διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου παρουσιάστηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2015 οι συνολικές διανυκτερεύσεις ήταν 1,400,000. Στο περσινό αντίστοιχο διάστημα οι διανυκτερεύσεις ήταν λιγότερες κατά 100,000. Έτσι λοιπόν η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 7,57%. Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε πως μεγαλύτερη ήταν η περσινή αύξηση για το αντίστοιχο διάστημα μεταξύ του 2014 και 2013 που άγγιξε το ποσοστό του 18,87%.

Αύξηση στον τουρισμό της Θεσσαλονίκης

Έλληνες
6.11%
Κύπριοι
18.51%
Τούρκοι
4.14%
Σέρβοι
5.02%
Γερμανοί
11.05%
Αμερικάνοι
36.69%

Τη πρώτη θέση στη λίστα των εθνικοτήτων που τροφοδοτούν τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης την κατέλαβαν οι Έλληνες ταξιδιώτες με τις διανυκτερεύσεις τους να παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 6,11%. Τη 2η θέση τη κατέλαβαν  για ακόμη μια φορά οι Κύπριοι με αύξηση των διανυκτερεύσεων τους κατά 18,51%. Οι Τούρκοι με μια μικρή άνοδο της τάξης του 4,14% διατηρήθηκαν στη 3η θέση, ενώ με αύξηση της τάξης του 5,02% ανέβηκαν στη 4η θέση οι Σέρβοι τουρίστες. Σημαντική ήταν αύξηση των διανυκτερεύσεων των Γερμανών οι οποίοι με αύξηση της τάξης του 11,05% καταλαμβάνουν πλέον τη 5η θέση. Στην 6η θέση παρέμειναν οι Ρουμάνοι και στην 7η θέση ανέβηκαν οι Ιταλοί. Οι μόνοι οι οποίοι παρουσίασαν πτώση ήταν οι Ρώσοι ταξιδιώτες οι οποίοι με τις πρόσφατες καταστάσεις που είχαν στη χώρα τους με την Ουκρανία βρέθηκαν στη 8η θέση. Τις πρώτες 10 θέσεις συμπληρώνουν οι Βούλγαροι οι οποίοι καταλαμβάνουν τη 9η θέση και οι Αμερικάνοι οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 36,69% και κατέλαβαν τη 10η   θέση.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πως ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να ανθεί μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι υπόλοιποι τομείς της πόλης. Η συνολική αύξηση του 7,57% των 8 πρώτων μηνών του 2015 έχει ιδιαίτερη σημασία αφού πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα διάστημα στο οποίο υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες οικονομικές πιέσεις μέσω των εκλογών, της αβεβαιότητας και φυσικά των Capital Controls.

Οι περισσότεροι τουρίστες που διανυκτέρευσαν στη Θεσσαλονίκη προτίμησαν ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης. Ενδεικτικά για το χρονικό διάστημα του οκταμήνου η αύξηση των διανυκτερεύσεων του a.d. Imperial Palace που είναι ένα ξενοδοχείο 4ων αστέρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άγγιξε το 8% .