Ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με αυτούς της Αθήνας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
 1. Όσοι ζουν στην Αθήνα όταν πηγαίνουν σε σουβλατζίδικα και θέλουν να πάρουν ένα σουβλάκι χωρίς πίτα, το αναφέρουν ως “καλαμάκι” ενώ όσοι κατοικούν στη Θεσσαλονίκη το αποκαλούν “σουβλάκι”.
 1. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αποκαλούν όλα τα τυριά ως κασέρια με μοναδική εξαίρεση την φέτα που την αποκαλούν τυρί. Οι κάτοικοι της Αθήνας αντιθέτως αποκαλούν κάθε τυρί με το όνομά του, π.χ. Gouda, γραβιέρα, κ.ά.
 1. Οι Θεσσαλονικείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο λάμδα, ενώ παράλληλα αντικαθιστούν τις λέξεις “μου” και “σου” με “με” και “σε” αντίστοιχα. Οι Αθηναίοι από την άλλη μιλάνε όπως ο υπόλοιπος κόσμος.
 1. Οι Αθηναίοι όταν ζητάνε ένα “τοστ” εννοούν αυτό το τετράγωνο ψωμάκι, ψημένο ή άψητο, ενώ οι Θεσσαλονικείς όταν ζητάνε ένα “τοστ” εννοούν οτιδήποτε ψημένο, τετράγωνο, ορθογώνιο, μακρόστενο, κυλινδρικό, σφαιρικό και πάει λέγοντας.
 1. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν τη ζωή τους πιο ’’χαλαρά’’ σε σχέση με τους κατοίκους της Αθήνας οι οποίοι ζουν μονίμως σε ένα άγχος.
 1. Οι Αθηναίοι ξέρουν την μπουγάτσα ως μια γλυκιά πίτα με ζάχαρη και κανέλα ενώ οι Θεσσαλονικείς ξέρουν την μπουγάτσα ως είδος φύλλου το οποίο μπορεί να περιέχει σχεδόν τα πάντα, π.χ. μπουγάτσα με κιμά, μπουγάτσα με σπανάκι, κ.ά.
 1. Οι Θεσσαλονικείς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φαγητό, ενώ οι Αθηναίοι προτιμούν τις γρήγορες λύσεις διατροφής. Απόδειξη γι΄αυτό είναι οι πολλές ταβέρνες στην Θεσσαλονίκη και τα πολλά fast food στην Αθήνα.
 1. Η τυροσαλάτα, η τυροκαυτερή και η χτυπητή για τους Θεσσαλονικείς είναι ακριβώς το ίδιο, ενώ για τους Αθηναίους είναι 3 διαφορετικά πράγματα.
 1. Αν παραγγείλει κάποιος πίτα γύρο με από όλα στη Θεσσαλονίκη θα πάρει μια ολόκληρη μερίδα γύρο τυλιγμένη σε μια πίτα μαζί με μια μερίδα πατάτες, Κέτσαπ, μουστάρδα, ντομάτα και κρεμμύδι. Στην Αθήνα αν κάνει το ίδιο, θα πάρει 6 κομματάκια γύρο τυλιγμένα σε πίτα μαζί με 3 πατάτες, κέτσαπ, μουστάρδα και τζατζίκι.
 1. Για έναν κάτοικο της Αθήνας είναι φυσιολογικό η δουλειά του να απέχει από το σπίτι του 45 λεπτά χωρίς κίνηση. Για τον κάτοικο της Θεσσαλονίκης η απόσταση μισής ώρας από το σπίτι του στη δουλειά του είναι απαγορευτική και κουραστική.
 1. Η Θεσσαλονίκη απαρτίζεται από τέσσερις βασικούς οδικούς άξονες (Εγνατία, Τσιμισκή, Νίκης, Περιφερειακός). Σε αντίθεση η Αθήνα απαρτίζετε από εκατοντάδες αντίστοιχους δρόμους.
 1. Στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολο να χαθεί κάποιος, καθώς μπορεί να βρει την παραλία με ευκολία προκειμένω να προσανατολιστεί. Στην Αθήνα αντιθέτως, μπορεί να χαθεί κάποιος ακόμα και στην περιοχή που μεγάλωσε.
 1. Οι Θεσσαλονικείς στη κουζίνα τους έχουν πολλά στοιχεία από την ανατολή πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χρησιμοποιούν περισσότερα μπαχαρικά και τόσο οι γεύσεις όσο και η μυρωδιές είναι πιο έντονες. Οι Αθηναίοι αντιθέτως δεν χρησιμοποιούν τόσα μπαχαρικά στη κουζίνα τους με αποτέλεσμα οι γεύσεις να είναι πιο απλές αλλά και πιο ξεκάθαρες.
 1. Στην Αθήνα οι κάτοικοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν (εκτός των πολλών και διαφορετικών μέσων μαζικής μεταφοράς) και μετρό. Σε αντίθεση με τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που δεν μπορούν να κάνουν ούτε εικασία για το πότε θα τους δοθεί αυτή η δυνατότητα.

Έχετε να μας προτείνετε κάποια άλλη διαφορά εσείς?

Showing 2 comments
 • Vic Civ
  Απάντηση

  Ναιιι
  Ξες ή ξέρεις τι σημαινει φούϊτ; λάστιχο εννοώ! Ειναι σαν να με λες – μου λες θελω να πιω ενα μίλκο αλλα για την ακρίβεια θελεις οποιοδήποτε κακάο – feeling confused ? Ντεμεκ – και καλα, καινουρια διάλεκτος!

 • ΓΙΑΝΝΗΣ
  Απάντηση

  Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΠΟΛΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ! ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ