Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Address:
Σαλαμίνος 1, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Description:

Πρόσβαση :

  • Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης απέχει 800 μέτρα από το ξενοδοχείο a.d. Imperial Palace Hotel, ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
  • Οδικώς: 3-10 λεπτά με αυτοκίνητο (εξαρτάται από την κυκλοφοριακή κίνηση).
  • Ταξί: Ενδεικτικές τιμές χρέωσης περίπου  4 - 4,50 ευρώ.
  • Περπάτημα: 5-10 λεπτά

Περιγραφή : Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο εσώτατο σημείο του Θερμαϊκού κόλπου, στο βόρειο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, προς τα δυτικά του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης και σε απόσταση ενός (1) χιλιομέτρου από τον Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και δεκαέξι (16) χιλιομέτρων  από το Αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Αποτελεί τον σημαντικότερο λιμένα της Μακεδονίας και έναν από τους σημαντικότερους λιμένες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης και των εξαιρετικών οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων του, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι διαμετακομιστικού εμπορίου της χώρας.  Διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις για τη διακίνηση υγρών καυσίμων και είναι συνδεδεμένο με τον διασυνοριακό αγωγό μεταφοράς υγρών καυσίμων, βρίσκεται δε κοντά στον διεθνή αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου. Τμήμα του λιμένος αποτελεί και η Ελεύθερα Ζώνη του λιμένος της Θεσσαλονίκης, η οποία από το 1995 λειτουργεί σύμφωνα με Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα. Επιπλέον, διαθέτει πυκνό οδικό δίκτυο, το οποίο ενώνεται απευθείας με το εθνικό και διεθνές οδικό δίκτυο, ενώ όλα τα κρηπιδώματα του λιμένος διαθέτουν διπλές/τριπλές σιδηροδρομικές γραμμές και είναι συνδεδεμένα με το εθνικό και διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το λιμάνι  Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 315/6 π.Χ, από τον βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο και αποτέλεσε σημαντικό ναυτικό κέντρο καθ' όλη την περίοδο της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανεδείχθη σε μεγάλο θαλάσσιο συγκοινωνιακό κέντρο. Η στρατηγική θέση και οι συνδέσεις του, κατέστησαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ένα από τα πιο αξιόλογα λιμάνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με κίνηση ιδιαίτερα σημαντική καθ' όλη τη διάρκεια της. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο και αποτέλεσε το κύριο λιμάνι της ευρύτερης περιοχής. Κατά την Οθωμανική περίοδο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνδέθηκε με τακτικές θαλάσσιες γραμμές με όλα τα γνωστά λιμάνια της Μεσογείου, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα λιμάνια της Ανατολής. Το 1870 κατεδαφίσθηκε το παραλιακό τοίχος της πόλης και το 1876 κατασκευάσθηκε η προκυμαία της σημερινής παλιάς παραλίας.

Η σύγχρονη ιστορία του λιμένος ξεκινά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα με την επέκταση της προκυμαίας της Θεσσαλονίκης προς τη θάλασσα και τη δημιουργία τμήματος της ανατολικής πλευράς, της σημερινής 1ης προβλήτας. Με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων (1913) και τον καθορισμό των συνόρων των Βαλκανικών κρατών, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο εξυπηρετούσε μεγάλη έκταση της Βαλκανικής χερσονήσου, περιόρισε την ενδοχώρα του στην Ελληνική επικράτεια. Το 1914 ιδρύθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση η Ελευθέρα Ζώνη του λιμένος της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καταλαμβάνεται από τον γερμανικό στρατό (1941-1944) και λόγω του συνεχούς βομβαρδισμού του, από την Αγγλική και Αμερικανική Αεροπορία καθώς επίσης και την ανατίναξη των εναπομεινάντων εγκαταστάσεων από τους Γερμανούς κατά την αποχώρηση τους, σχεδόν το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων καταστράφηκε.-
Από το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου και έως σήμερα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συνεχώς επεκτείνεται προς τα δυτικά, καταρχήν με την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και μετέπειτα με την κατασκευή νέων προβλητών, αποθηκευτικών χώρων, οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών γραμμών.
Τη δεκαετία του 1990 αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά η περιοχή και ταυτόχρονα αυξάνεται σημαντικά η αποθηκευτική ικανότητα του λιμένος της Θεσσαλονίκης. Επίσης κατασκευάζεται η απευθείας οδική σύνδεση του λιμένος με το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας. Σήμερα πλέον χαρακτηρίζεται ως Λιμένας Διεθνούς Ενδιαφέροντος στο Λιμενικό Σύστημα της Χώρας και αποτελεί έναν από τους πέντε ελληνικούς λιμένες που ανήκει στο Κεντρικό Δίκτυο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς.

Categories List:   
  • Πολύ καθάρο, κοντά στο κέντρο με ευγενικό προσωπικό! Το wi-fi πολυ καλό και το πρωινό καλό

    Valentina Serbia
  • Μια διαφορετική νότα στην πόλη. Το δωμάτιο τεράστιο, πεντακάθαρο και ήσυχο. Η ρεσεψιόν φιλικότατη και πρόθυμη να μας εξυπηρετήσει. Η διακόσμηση μοναδική. Σίγουρα θα το ξαναεπισκευτούμε.

    George Romania

Η βαθμολογία των φιλοξενούμενων μας τις τελευταίες 90 ημέρες

0
Booking.com
0
Hrs.com
0
Trivago.com
0
Tripadvisor.com
0
Google.com
0
Kayak.com

Κατεβάστε τώρα δωρεάν τον τουριστικό οδηγό Θεσσαλονίκης

Ξενοδοχεία Θεσσαλονίκη Κέντρο Booking Award
Ξενοδοχεία Θεσσαλονίκη Κέντρο ελληνικό πρωινό
Ξενοδοχεία Θεσσαλονίκη Κέντρο Greek Hotel Award
Ξενοδοχεία Θεσσαλονίκη Κέντρο Support Greece